de filosofie

Muziek is verklankte emotie. De motivatie om een instrument te leren bespelen heeft altijd met de expressie van emotie te maken. Het leren van vaardigheden zoals noten lezen, met de juiste vingerzettingen spelen, toonladders en akkoorden spelen, moet altijd in dienst staan van de muzikale expressie en nooit een doel op zích worden.

Om klassieke pianomuziek te leren spelen is het echter noodzakelijk om de toonsoorten en harmonieën op de piano te beheersen c.q. toonladders, akkoorden en akkoordverbindingen te leren spelen. Dit gebeurt parallel aan de stukken die geoefend worden. Het is belangrijk dat alle nieuwe kennis direct door het gehoor wordt onderscheiden.

Naar aanleiding van eventuele moeilijkheden die men bij het spelen tegenkomt, wordt verder aan technische en theoretische vaardigheden en, in samenhang hiermee, de ontwikkeling van het gehoor gewerkt.

Ik zie het als mijn eerste taak om iemand te inspireren om iets te leren. Is deze inspiratie eenmaal overgedragen, dan volgt er vanzelf een natuurlijk leerproces, met de bijbehorende kennisoverdracht. Het omgekeerde is ook waar: je kunt pas iets leren als je het wílt leren. Het is daarom fundamenteel dat de leerling over een bepaalde mate van intrinsieke motivatie beschikt.

Een groot gedeelte van elke les vul ik in met het samen oefenen van het lesrepertoire want het leren van de juiste “leerstrategieën” is van fundamenteel belang.

Thuis voldoende oefenen is belangrijk om vorderingen, en dus de les zinvol, te maken. Voor de meeste kinderen is de plaats op de pianokruk zeer eenzaam. Héél soms komt het voor dat een kind dermate introvert is dat het voldoening vindt in de activiteit van het oefenen zélf. Over het algemeen echter moeten ouders betrokkenheid tonen, complimenteren en aanmoedigen, om het kind een bevredigende piano-ervaring te geven.

Binnen hun mogelijkheden, moeten kinderen in de eerste plaats muziek die hen ráákt aangeboden krijgen om te spelen. De Pianoschool specialiseert zich in het klassieke repertoire maar er kunnen uitstapjes naar ritmische muziek (jazz, blues, boogie woogie, ragtime etc.) en filmmuziek gemaakt worden want dit kan heel leuk, leerzaam en afwisselend zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s